Andere Oosterse vechtsporten

Naast Karate zijn er nog talloze andere Oosterse vecht of zelfverdedigingssporten. Ze hebben allemaal een ander karakter. De meeste van deze sporten vinden hun oorsprong in Aziatische landen als Japan en China en zijn een combinatie van weer andere sporten of van elkaar afgeleid. In Nederland is de ene wat populairder dan de ander, al worden ze allemaal beoefend. Sommige van deze sporten zijn totaal niet bekend bij het grote publiek. Hieronder een overzicht.

Tai ChiRSK_2013-01

Bij Tai Chi zijn de bewegingen vaak wat zachter dan bij vergelijkbare vechtsporten. Het gaat erom je balans te houden terwijl je deze vechtkunst uitvoert. Daarnaast moet je de bewegingen van je tegenstanders proberen over te nemen.

Cha Quan

Deze stijl van vechten kent een rijke historie en is officieel afkomstig uit China. Het gaat erom snelle beweging te combineren met langzamere vloeiende bewegingen terwijl je goed de balans bewaart.

Wing Chun

De stijl Wing Chun lijkt erg op het Kung-Fu. Hierbij worden vooral korte, vlugge bewegingen uitgevoerd. Het gaat er dus om dat je erg behendig bent wil je deze stijl goed kunnen beheersen.

Tanglang quan

Binnen deze manier van vechten zijn er verschillende stijlen. Opvallend genoeg is deze gebaseerd op een type sprinkhaan en men de handen in dezelfde vorm houdt als deze sprinkhaan met de poten doet.

Choy Li Fut

Dit is een soort Kungfu stijl en is ontwikkeld op een dusdanige manier dat iedereen deze kan leren beoefenen. De voornaamste richtlijnen zijn techniek en zelfverdediging. Iedereen wordt bij Choy Li Fut eveneens geleerd op de juiste manier het lichaam en de geest te gebruiken.

Jeet Kune Do

Bruce Lee heeft deze stijl geheel zelf ontwikkeld en als het ware afgeleid van een bepaald type Kung Fu. Het richt zich vol op zelfverdediging en leert iedereen die het beoefent hoe deze zichzelf in bescherming kan nemen tegen de aanval van een tegenstander.