Hoe werkt een Karate wedstrijd?

Voor iedereen die aan Karate doet bestaat er de mogelijkheid om dit na verloop van tijd in wedstrijdverband te doen. Wanneer er voldoende trainingsuren gemaakt zijn kan dit een mooie extra uitdaging vormen. De meeste Karate verenigingen organiseren onderling competities. Vaak is het overigens geen verplichting om hieraan mee te doen. Buiten de onderlinge competities zijn er natuurlijk ook toernooien en wedstrijden op regionaal en landelijk niveau. Karate is net als bepaalde andere vechtsporten populair voor sport weddenschappen. Het technische aspect maakt dit alleen maar leuker. Kijk er dus niet raar van op wanneer je in een online casino naast Blackjack en roulette te spelen op bepaalde vechtsporten kunt gokken. Het gaat hierbij soms zelfs om ontzettend hoge bedragen, afhankelijk van de precieze sport en het gevecht waar het om draait. Binnen Karate zijn er twee soorten wedstrijd Karate.

Kumite8457398_orig

Dit is een sparring onderdeel. Binnen Kumite zijn er verschillende klasses. Iedereen wordt onderverdeeld aan de hand van hun leeftijd en gewicht. Om te bepalen in welke gewichtsklasse je thuis hoort vindt er voor de wedstrijd een weegmoment plaats. Het gaat er uiteindelijk om meer punten te verdienen dan de tegenstander. Deze punten kunnen worden vergaard door het op de juiste manier toepassen van bepaalde technieken. Door dit op een eerlijke manier te doen en de juiste trappen en slagen uit te delen kan een tegenstander verslagen worden.

Kata

Bij Kata wordt een schijngevecht uitgevoerd. De bedoeling is dan ook om dit zo goed mogelijk naar behoren uit te voeren. Nadat je de tegenstander gegroet hebt mag je naar het midden van de mat gaan. Vervolgens gaat het erom jouw Kata uitvoering zo goed mogelijk te doen door middel van de juiste techniek. Wanneer je hierin slaagt zul je de wedstrijd winnen. Een wedstrijd staat bol van de rituelen en gebruiken, wat het extra bijzonder maakt.