Kleuren banden bij Karate

Met verschillende kleuren banden wordt zowel binnen Karate als sommige andere vechtsporten het niveau van een vechter aangeduid. Dit komt voort uit Japan, waar een dergelijk systeem al in de 19de eeuw zijn introductie deed. Het woord Kyu staat in de Japanse taal voor niveau, wat ook gelijk de reden is dat dit voor een aantal van de banden wordt gebruikt. Vanaf de witte tot de bruine band om precies te zijn. Na de zwarte band wordt dit weer met Dan gedaan. Binnen Kyu zijn er verschillende kleuren om de niveau┬┤s aan te duiden.img-full-5616595871030

Het begint allemaal bij de witte band, dit wordt ook wel de achtste Kyu genoemd. Na wit komt de gele band en logischerwijs de zevende Kyu. Hierna komen achtereenvolgens de oranje, groene, blauwe en bruine band en de zesde tot en met de eerste Kyu. Er zijn drie bruine banden, waarvan de eerste bruine band de derde Kyu is, de tweede de tweede Kyu en de derde de eerste Kyu. Daarna weer komt de zwarte band en daarmee tevens de eerste Dan. Na deze zwarte band zijn er nog verschillende gradaties binnen de Dan. Een zwarte band alleen is dus nog steeds niet het einde.

Om een bepaalde band te behalen moet je verschillende technieken onder de knie zien te krijgen. Hieronder vallen onder andere trap, stoot en afweer technieken. Het spreekt voor zich dat al deze technieken steeds beter uitgevoerd moeten worden en er steeds meer technieken bij komen naarmate de banden vorderen. Daarnaast gaat het erom dat je de juiste balans op de mat weet te leggen en alle technieken zo goed en beheerst mogelijk uit kunt voeren. Wanneer dit lukt zal het steeds beter gaan en zul je van de ene band naar de andere komen. Er is dus altijd ruimte om nog meer te leren binnen deze sport.